Arteriell cirkulaltionsmassage

by axelsons admin on December 23, 2013

Har du klienter eller någon anhörig som lider av dålig cirkulation i ben och fötter?

Dålig cirkulation kan orsakas av bland annat rökning, åderförkalkning och diabetes, och kan i värsta fall leda till kallbrand och göra amputation nödvändig. Axelsons erbjuder en kurs i arteriell cirkulationsmassage, som är speciellt utvecklad för att motverka dålig blodcirkulation i fötter och underben. Klienterna kan oftast märka omedelbar effekt i form av ökad temperatur och ökad känsla av liv.

Elisabeth Dicke, som arbetade som sjukgymnast i Tyskland, drabbades i slutet av 20-talet av en utbredd infektion i blodkärlen som bland annat påverkade cirkulationen i högerbenet. Kallbrand uppstod och benet skulle amputeras, men då hon även hade stora besvär från sina inre organ, var hon för sjuk för operation och lämnades utan vård i väntan på att dö.

Hon hade kraftiga ryggsmärtor, och började därför massera sin egen rygg. Då upptäckte hon att högra bäckenhalvan var mer smärtkänslig, stel och inte lika förskjutbar som på andra sidan. Hon prövade olika grepp runt ländryggen och bäckenet. Efter hand märkte hon att benet från att ha varit kallt, vitt och smärtkänsligt fick ökad färg, blev varmare och mindre känsligt.

Elisabeth Dicke var så svag att hon bad en kollega att fortsätta massera henne på samma sätt. Inom fyra månader kunde hon lämna sjukhuset, och hon var tillbaka i arbete inom ett år. Hon hade normal cirkulation i benet, och hennes övriga hälsoproblem var borta.

Dicke och hennes kollegor tillbringade de följande tio åren med att utforska den nya teknik hon hade upptäckt; för att ta reda på hur det fungerade och vad det var effektivt mot. Metoden kom till Sverige på 70-talet.

Arteriell cirkulationsmassage är en form av bindvävsmassage, som främst är inriktad mot ökad cirkulation i ben och fötter och som även kan ge positiva effekter på bäckenets inre organ. Cirkulationsmassagen påverkar, genom små sträck av bindväven, det autonoma nervsystemet som reflexmässigt stimulerar blodflödet i kroppen. Massagen ökar blodcirkulationen i hela kroppen men är särskilt viktig för att få igång cirkulationen i de delar som ligger längst bort från hjärtat. Behandlingen ger samtidigt avslappning och lugn i hela kroppen och kan också ha positivt inflytande vid flera andra typer av problem som till exempel reumatiska sjukdomar, huvudvärk, förstoppning och brännskador. I de flesta fall ökar blodcirkulationen direkt under behandlingen, vilket kan märkas som värme i fötter och ben och en upplevelse av att känseln ökar. Ibland kan effekten dröja till senare på dagen och i enstaka fall kommer effekten först ett par dagar senare. Minst 2–3 behandlingar i rad rekommenderas den första veckan, därefter en behandling i veckan under 5–10 veckor för att få bestående effekt. Massagen utförs utan olja och alla grepp är specifikt riktade mot bindväven.

Cirkulationsmassagen är mycket effektiv och kan med fördel användas av fotterapeuter, massörer, zonterapeuter och liknande, men även av dig som i förebyggande syfte vill kunna massera en anhörig med cirkulationsproblem, diabetes eller liknande. ❧

Comments on this entry are closed.

Previous post: